Details Casus

  • Naam
  • Geplaatst
   January 31 , 2017
  • Titel
   Flauwvallen
  • Vragen Categorie
  • Beschrijving Vanaf mijn 14e jaar (nu 28 jaar) val ik wekelijks (soms dagelijks) flauw en tot nog toe is hier nooit een oplossing voor gevonden en lijkt dit bij mij te horen. -Als baby epilepsie gehad-> hier overheen gegroeid -Hoofdpijn/migraine patiënt. In hoofdpijnkliniek gediagnostiseerd met chronische hoofdpijn, (toen) medicijnafhankelijke hoofdpijn(waarvan afgekickt), spanningshoofdpijn en migraine. - (Orthostatische) Hypotensie. - Vanaf mijn 16e actieve Helicobactor Pylori (waarvoor behandeld maar 'mislukt, nu resistent voor behandeling)
  • Symptomen
   •   - Locatie
    Zwart worden voor ogen, licht in hoofd, door knieën zakken.
   •   - Omschrijving
    Licht in hoofd en uiteindelijk flauwvallen. Ene keer langer 'out' dan andere keer.
   •   - Frequentie
    Wekelijks en in slechte tijden dagelijks.
   •   - Interacties
    Opstaan uit bed/stoel/gehurkte stand, wanneer het warm/benauwd is, wanneer ik te kort gegeten heb, te kort slaap, hyperventilatie, nuchtere maag, hoofpijn/migraine
  • Voornaamste zorgen
   De intense vermoeidheid door het vele flauwvallen, het kost zoveel energie. Ik heb nu 3 jonge kinderen waarvan 1 met veel zorg, ook snachts. Bij verschillende artsen en instanties uit laten zoeken waar het flauwvallen vandaan zou kunnen komen, ook op alternatief gebied maar tot op heden altijd zonder echt resultaat. Uiteindelijk maar geaccpeteerd dat het flauwvallen bij mij hoort maar wie weet is hier iemand die mij zou kunnen helpen.
  • Reactie:

 • Rene

  Hallo N, vermoeidheid en flauwvallen bij orthostase rijm ik met in eerste instantie met een bijnierschors-insufficiëntie. Echter het tijdsbeloop past hier niet echt bij. Kun je iets meer vertellen; Zit het in he familie? Heb je een bepaald dieet? Is je bloed wel eens bekeken en dan m.n. gekeken naar je kalium en je natrium? Heb je ook nadere aandoeningen als bv nierstenen gehad? Ben benieuwd, Rene

  January 31, 2017

  N

  Hoi Rene, allereerst bedankt voor je reactie. Het flauwvallen zit niet in mijn familie. Ook de lage bloeddruk niet. Eerder juist een te hoge bloeddruk. Ik heb geen dieet, nooit gehad ook. Ben geen grote eter en gebruik nu sinds een paar maanden Topamax tegen hevige migraine. Door de Topamax is mijn eetlust sterk verminderd en moet ik mezelf er echt toe zetten om te eten, maar alsnog 9 kilo afgevallen. Dit werkt ook niet mee aan het flauwvallen maar dit even ter zijde. Mijn bloed is meerdere keren onderzocht, zowel relaterend aan flauwvallen/hoofdpijn en mijn zwangerschappen. Of kalium en natrium hier ook bij hoorden durf ik zo niet te zeggen. Ik ga toevallig komende vrijdag naar mijn huisarts om mijn bloed te laten prikken ivm vermoeidheid. Kan altijd vragen of hij beide even mee wil pakken. Ben ook benieuwd naar mijn Vit D gehalte. Nooit een aandoening gehad betreft mijn nieren, op regelmatig een gekneusde nier na maar dit na het flauwvallen. Voornamelijk mijn rechter nier. Maar dit noem ik dan weer geen aandoening. Momenteel ben ik ook onder behandeling bij een orthomoleculair therapeut, die constateert dat ik heel slecht mijn afvalstoffen kwijt kan en (mede daardoor) matig in mijn vitamines en mineralen zit. Als dit al jaren zo is kan ik mij best voorstellen dat dit invloed kan hebben op mijn lichamelijke conditie, maar is het niet de oorzaak van mijn wegrakingen.

  January 31, 2017

  Rene

  Hallo N, dank voor je toelichting. Kijken naar je bijnieren lijkt me niet overdreven. Een eenvoudige Synacthentest zou een probleem hier kunnen uitsluiten. Wellicht dat de huisarts dit door een internist wil laten doen. Een andere overweging is een hartklep-probleem. Dit zou je van kinds af aan kunnen hebben. Misschien wat ver gezocht, maar de migraine zou hier ook aan gerelateerd kunnen zijn. Is hier naar gekeken middels echo? Je zwangerschappen en bevallingen zou ik ook in je DHR schrijven omdat dit ook relevante informatie kan geven. Had je tijdens de zwangerschappen meer of minder last van je wegrakingen? Heb je ander pigment dan de meeste mensen om je heen en je familie? M.n. in je mond/binnenzijde lippen of binnenzijde wangen?

  January 31, 2017

  N

  Zover ik weet is er nooit een echo gemaakt van mijn hart. Wel een hartfilmpje bij de huisarts, waaruit bleek dat de pompkracht van mijn hart niet heel krachtig is, wat natuurlijk de lage bloeddruk kan verklaren en ook zeker met het flauwvallen te maken kan gebben. Ik moet zeggen dat het meer 'tussen neus en lippen' door aan mij verteld werd en ik niet de indruk kreeg dat dit nou een serieus probleem was. In mijn zwangerschappen had ik in het begin meer last van wegrakingen en hoe verder mijn zwangerschappen vorderde werd het flauwvallen juist minder. Wat eigenlijk heel logisch te verklaren is want in je zwangerschap gaat je bloeddruk aan het einde altijd iets omhoog. Bij mij was dat aan het einde 110/70. Een mooie bloeddruk om me redelijk goed te voelen op dat moment. Ik heb geen last van pigment, ook niet rond de mond/lippen of wangen.

  February 2, 2017

  Selma

  Het is eigenlijk niet goed mogelijk om iets obv een hartfilmpje te zeggen over de knijpkracht van het hart. Het feit dat je last hebt van migraine, orthostase en lage bloeddruk, zou wel een echo rechtvaardigen. Ik ben benieuwd.

  February 2, 2017

  peter

  Bij het doen van een echo zou ook gekeken moeten worden naar drukverhogende momenten (als bij opstaan) en niet alleen de kleppen in rust beoordelen; Persisterend Foramen Ovale (PFO) of een andere shunt.

  February 2, 2017

  N

  Dag Peter, daar was ik eindelijk, er ging even iets niet goed op de website waardoor ik niet kon inloggen maar ik ben weer online! Ik heb inmiddels een week met een kastje om gelopen om te registreren wat mijn hart doet tijdens het (bijna) flauwvallen. Hieruit kwam gelukkig naar voren dat ik geen hartritmestoornis heb, maar was er wel heel duidelijk te zien dat ik hartkloppingen heb, voorafgaand aan het flauwvallen of het niet lekker worden. Ik kan hier helaas niet heel veel meer aan doen dan ik nu al doe, mijn triggers vermijden. Ook heb ik mijn bloeduitslagen opgevraagd en hierop zag ik dat mijn vitamine B12 waarde minimaal was. De huisarts was het hier mee eens en inmiddels zit ik voor 5 weken elke 3 dagen aan de vitamine B12 injecties. Of dit een directe oorzaak was voor het flauwvallen denk ik niet, maar ik voel wel dat dit 1 van de bouwsteentjes was die mijn lichaam nodig had om mij weer wat beter en energieker te voelen. En dát komt dan weer wel ten goede aan het flauwvallen.

  May 2, 2017

  N

  2 weken geleden bloedonderzoek laten doen, o.a natrium, kalium, vitamines, maar alles in orde. Dus ik wil binnenkort toch maar naar de huisarts terug om misschien een hartecho aan te vragen.

  February 26, 2017

  N

  Zo daar was ik eindelijk weer! Ging even niet goed op de website maar ik ben weer online! Ik heb inmiddels een week met een kastje omgelopen die mijn hartactiviteit registreert. Hieruit kwam naar voren dat ik gelukkig geen hartritmestoornis heb, maar wel werd duidelijk dat ik voorafgaand aan het flauwvallen, hartkloppingen krijg. Helaas kan ik hier nog weinig tegen doen, dan wat ik nu al doe, mijn triggers zo veel mogelijk vermijden. Ook heb ik mijn bloedwaarden opgevraagd en hierin viel mij toch op dat de waarde van mij vitamine B12 minimaal was. Dit aan de huisarts voorgelegd en die was het hier toch wel mee eens en zo ben ik momenteel bezig met 5 weken lang elke 3 dagen een vit B12 injectie. Geen idee of het van invloed is op het flauwvallen, maar ik voel wel dat dit 1 van de bouwsteentjes was die mijn lichaam nodig had om mij weer wat beter en energieker te voelen, wat ongetwijfeld het flauwvallen ten goede komt.

  May 2, 2017

  Confrer

  Beste N, ben benieuwd wat de echo van je hart oplevert. Vergeet niet duidelijk te maken dat je geinteresseerd bent ik het eventueel bestaan van zgn. shunts. Hiervoor moet op een andere manier gekeken worden.

  May 2, 2017

  Rene

  Beste N, wat bedoel je met het sneller worden van je hartslag voor een episode? Hoe lang duurt dit en hoeveel sneller is het? Kan je een foto van de ritmestrook waar de versnelling te zien is, uploaden?

  May 3, 2017