Details Casus

  • Naam
  • Geplaatst
   January 16 , 2017
  • Titel
   Buikpijn
  • Vragen Categorie
  • Beschrijving Sinds driekwart jaar heb ik buikpijn zo'n 5-8 cm boven mijn navel. Het is geen stekende pijn maar meer een akelig gevoel, alsof ik een steen in mn buik heb. Ook als mijn zoontje op mijn buik ligt kan ik de druk op die plek nauwelijks verdragen. De plek is vaak ook hard. een aantal maanden geleden ben ik bij de huisarts geweest. De huisarts heeft mij Omeprazol gegeven, dit hielp wel wat tegen maagzuur maar niet tegen het akelige gevoel. De huisarts heeft gezegd dat ik nog geen maagzweer heb maar dat mijn maagstreek wel geïrriteerd is. Omdat de omeprazol niet geholpen heeft tegen het akelige gevoel ben ik naar een Chinese arts gegaan. Deze arts werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde. Ik heb toen kruiden gekregen, in het begin leek het iets te helpen maar later kon ik deze kruiden niet meer verdragen. Alsof mijn maag het niet kon verdragen. Ik kreeg er meer buikpijn van. Met Yoga en dan bedoel ik de bewuste ademhaling (als ik rechtop sta), voel ik de plek ook heel duidelijk. Het is alsof ik niet goed bewust kan doorademen tijdens de yoga vanwege die plek. Het is niet zo dat ik de hele dag door pijn heb hoor maar het is wel altijd aanwezig.
  • Symptomen
   •   - Locatie
    mn buik, zo'n 5-8 cm boven mn navel. Het is altijd dezelfde plek. Het voelt als een harde bal.
   •   - Omschrijving
    Een zeurende pijn, absoluut niet stekend. Meer alsof er spanning op staat en of het een beetje hard is, een akelig gevoel.
   •   - Frequentie
    zeker zo'n driekwart jaar. De ene keer heviger aanwezig dan de andere keer.
   •   - Interacties
    Wellicht kan het met wat stress te maken hebben wat ik destijds had maar momenteel heb ik veel minder stress. Anderzijds heb ik het gevoel dat het door de huisarts vrij snel op stress gegooid wordt.
  • Voornaamste zorgen
   Dat het er al zo lang is en dat het niet minder wordt. Soms maak ik mij daar zorgen over.
  • Reactie:

 • Rene

  Hoi Eva, Kan je iets vertellen of bepaalde activiteiten de klacht kunnen verergeren behalve door er druk op te zetten? Bv. eten of drinken, of een houding?

  January 16, 2017

  Eva

  Hoi Renee, met bewust ademhalen (bijvoorbeeld tijdens yoga) voelt het als een grote spanningsbal maar dan gaat mijn aandacht er ook meer naartoe dus dan ervaar ik het ook meer. Ik heb wel een tijdje gehad dat mijn maag heftig reageert op bijvoorbeeld koffie of melk. Maar de Omeprazol heeft daar wel redelijk voor geholpen. sowieso drink ik het met mate.

  January 17, 2017

  Rene

  Dankjewel. Ik kan geen verklaring bedenken die een harde, pijnlijke plek geeft (ook voor anderen voelbaar) wat komt door een eventuele beschadiging van de maagwand waar Omeprazol bv voor werkt. Een maagzweer kan pijnlijk zijn en reageren op zuurremmers, maar volgens mij geeft dit geen lokaal voelbare afwijkingen. Dit moet daarom iets anders zijn. Een littekenbreuk zou daarom wel passen. Omdat de snede onderhuids groter is dan 'het gat' gemaakt in de huidlaag, kan dit ook gemakkelijk op een andere plek dan het litteken zijn.

  January 17, 2017

  tobias

  Het zou ook om een breuk in het middenrif kunnen gaan met verplaatsing van een deel van de maag naar boven. Dit geeft vergelijkbare symptomen als jij beschrijft. Kan je je drukverhogende momenten herinneren voor aanvang van deze pijnklachten? Denk bv aan hard persen bij een bevalling of krachtsporten met zwaar tillen.

  January 17, 2017

  Eva

  Hoi Tobias, Nee, ik kan mij geen drukverhogende momenten herinneren...... Maar dat hoeft niet te betekenen dat die er niet geweest zijn.

  January 17, 2017
 • Peter

  Je hebt twee maal een keizersnede gehad. Dit zou de basis kunnen zijn voor een (klein) littekenbreuk. Heb je dit al overwogen?

  January 16, 2017

  Eva

  Hoi Peter, met de keizersnedes heb ik in beide gevallen een bikinisnede gehad. De pijn/akelig gevoel die ik ervaar zit een stuk hoger, ik denk ter hoogte van mn maag. Overigens heb ik van de keizersnedes ook nog steeds een pijnlijke plek rechts onder. Dit heb ik gekregen na de eerste keizersnede. Bij de tweede keizersneden konden ze toen geen littekenbreuk vinden. Maar die pijn rechts onder in mijn buik voelt ook veel scherper dan de pijn meer boven in mijn buik. Inmiddels ben in doorgestuurd naar de pijnpoli voor die plek die ik heb opgelopen na de keizersnedes.

  January 17, 2017
 • Quest

  Is de harde plek ook voelbaar voor anderen, of alleen een waarneming die jij kunt doen?

  January 17, 2017

  Eva

  Hoi Quest, De harde plek die ik ervaar is door de huisarts gediagnosticeerd als een geïrriteerde maagstreek waar ik dus die omeprazol voor gekregen heb. De huisarts voelde vooral spanning/verharding rond de maagstreek. Dus het is ook voelbaar voor anderen.

  January 17, 2017

  Rene

  Als het spanning is, dan zijn het waarschijnlijk de spieren die in de buurt zitten en dus geen bijkomende vaste entiteit. Klopt dit wat jou betreft?

  January 17, 2017

  Eva

  Hoi Rene, Ik heb het idee dat het geen spierspanning is. Althans, zo voelt het niet.

  January 17, 2017
 • Berny84

  Geachte mevrouw, beste Eva, Het komt mij voor dat nog niet de onderste kan boven is gekomen bij het zoeken naar de oorzaak van je kwaal. Als ik je verhaal zo hoor, dan denk ik het eerste aan een breukje in de buikwand boven de navel. Dit heet ook wel hernia epigastrica. Dit kan zeurende pijn veroorzaken en geeft vaak ook een bobbel. Je kan dat ontdekken, door eerst gewoon even te voelen en dan te bevestigen door bijvoorbeeld het maken van een echo. Ook een CT van de buik kan helpen. Ik zou met deze klachten mij weer opnieuw tot de huisarts wenden en als deze niet naar tevredenheid reageert mij laten door verwijzen naar een chirurg. Deze zou nader onderzoek kunnen verrichten. Ik wens je veel sterkte. Met vriendelijke groet, Bernard

  January 17, 2017

  Eva

  Beste Bernard, Ik denk inderdaad dat ik dat maar weer ga doen. Verder onderzoek. Ik had eerst verwacht dat het met de tijd wel weg zou gaan maar het duurt nu al heel lang en het wordt niet minder.

  January 17, 2017
 • Eva

  Not known

  January 27, 2017

  Eva

  Inmiddels ben ik door de huisarts naar de internist verwezen en heb ik een eerste consult gehad en bloedonderzoek en een echo. Hier kwamen geen bijzonderheden bij naar voren. Het verdere beleid van de internist is over een paar weken weer bloedonderzoek en eventueel een maagonderzoek. Het bloedonderzoek en de echo hebben mij in ieder geval gerust gesteld.

  May 10, 2017

  Rene

  Beste Eva, zouden we een update kunnen krijgen? Hoe gaat het nu? Zijn er symptomen veranderd? Ben benieuwd!

  August 3, 2017

  Eva

  Beste Rene, Bedankt voor de vraag. Ik ben bij de internist geweest en omdat ze niet wist wat het was wilde ze een maagonderzoek doen. En nu ben ik even heel eerlijk...... ik heb het maagonderzoek een beetje voor mij uit geschoven omdat ik een angst heb om zo'n slang in te slikken en de klachten wel wat minder werden....(of dat hield ik mezelf voor vanwege de angst voor het onderzoek) vervolgens heb ik een consult gehad bij een orthomoleculair arts. Daar heb ik vitaminen en een voedingsadvies gekregen. Koffie en melkproducten laat ik zo veel mogelijk staan. Ik moet zeggen dat het wel wat beter gaat maar helemaal over is het niet. Mijn maagregio blijft nog gevoelig, voornamelijk als ik gegeten heb. Maar eerst had ik veel meer last . Met de internist heb ik afgesproken dat ik haar benader als de klachten niet over gaan.... ik heb mezelf tot en met oktober gegeven om de adviezen van de orthomoleculair arts te volgen en als dat niet helpt ga ik alsnog voor dat maagonderzoek.

  August 3, 2017